Foreningen NORDEN                               Program for 2014 - 2015

                      Slagelse Lokalafdeling                      

                 www.norden-slagelse.dk

 

Foreningen Norden i Slagelse byder på en bred vifte af tilbud i næste sæson, hvor vi især har fokuseret på skæbneårene 1814-1864 og 1940-1945, men vi har også andre oplysende foredrag, der alle er set i et nordisk perspektiv. I foråret 2015 har vi en spændende udflugt til Ven.

Nogle af arrangementerne er i samarbejde med Korsør-Skælskør Lokalafdeling.

Hold dig orienteret om ændringer i programmet på www.norden-slagelse.dk

Det trykte program ligger på Biblioteket og kan fås på møderne.

 

Hvor ikke andet er angivet finder møderne sted kl. 19.00 på Biblioteket, Stenstuegade 3, Slagelse. Entré inkl. kaffe/te og kage: 50 kr. for medlemmer og 70 kr. for gæster.

Velkommen til en ny sæson.

Steen Ludvigsen, formand

                     

Onsdag - søndag den 20. – 24. august 2014.             

Maritime kulturdage i Korsør.

Sammen med Korsør-Skælskør Lokalafdeling har vi en af boderne ved Fæstningen på Korsør havn og byder bl.a. på musikalsk underholdning. Kom og hils på.

                                                                

Søndag den 21. september 2014 kl. 11.00 – 16.00.   

Familiedag på Fugledegård, Bakkendrupvej 28, 4480 Store Fuglede ved Tissø i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Ornitologisk Forening.

På Fugledegårds jorder lå Hvideslægtens hovedsæde i vikingetiden. Her gik Absalon rundt. Der bliver ridning på islandske heste og mulighed for at deltage i gamle spil og lege. Se udstillingen om vikingernes liv ved Tissø. Snobrød og ristede pølser over bål.

Tag madkurv og drikkevarer med. Kaffe og te kan købes i automaten.

Fri entré.

                                             

Fredag den 26. september 2014 kl. 19.00 – 23.00.

Sct. Michaels nat.

i Nordeas lokale på Rådhuspladsen. Vi er til stede denne aften for at informere om Foreningen Norden. Kig indenfor på turen rundt i byen. Hils på styrelsen, deltag i konkurrencen og lyt til glad jazz leveret af Løvenholdts Jazzcirkus.

Fri entré.

                     

Tirsdag den 30. september 2014 kl. 19.00.                

Norges adskillelse fra Danmark 1814.

Foredrag af Ph.d. Lars Hovbakke Sørensen.

Efter Napoleonskrigene blev Norge i 1814 adskilt fra Danmark efter mere end 400 års statsfællesskab. Adskillelsen fik store følger for nordmændenes selvforståelse og syn på omverdenen. I foredraget vil historiker, Ph.d. Lars Hovbakke Sørensen kaste lys over 1814's store betydning for nordmændenes holdning til Norden, det nordiske samarbejde og Europa. Han følger udviklingen fra skandinavismen i 1820'erne og 1830'erne til Nordisk Råd, det moderne nordiske samarbejde og spørgsmålet om EU i dag og stiller spørgsmålet: "Var begivenhederne i 1814 positiv eller negativ for danskernes og nordmændenes forhold til hinanden?"

 

Tirsdag den 21. oktober 2014 kl. 19.00 på Skælskør Bibliotek

Fjeldvandring på Grønland.

Foredrag af Else og Flemming Nielsen,

der i ord og billeder fortæller om en vandretur på 160 km fra Kangerlussuaq (Sdr. Strømfjord) til Sisimiut (Holsteinsborg).

Arr. af Korsør-Skælskør Lokalafdeling.

 

Mandag den 10. november 2014 kl. 19.00.                                                                                                           Skumringsaften.                                                                                                                                                På mere end 2000 biblioteker og andre samlingssteder i Norden og Baltikum samles tusindvis af tilhørere i skumringstimen kl. 19 lokal tid for at lytte til en nordisk fortælling. Temaet i år er trolde i Norden, og man har valgt et afsnit fra den svenske forfatter Stefan Spjuts gyser Stallo.                Bogens særprægede titel er hentet fra nordsvensk folketro og samisk mytologi og er betegnelsen for troldvæsener, der kan skifte skikkelse til forskellige dyr. Disse troldvæsener kan variere fra kæmpestore uhyggelige skabninger til små lodne charmerende pelsdyr, og ofte er de blevet sat i forbindelse med forsvundne menneskebørn. I Lapland vrimler det med overnaturlige væsener, og kryptozoologen Susso Myrén kommer på sporet af en lille trold.

Tidl. stadsbibliotekar Vibeke Hvidtfeldt læser teksten og efter kaffen underholder elever fra Slagelse Musikskole under ledelse af Lissi Rasmussen.

Fri entré.

 

Søndag den 23. november 2014 kl. 14.00 – 16.00.   

Islands natur og kultur.

Foredrag af Margot og Palle Maarbjerg,

der fortæller og viser egne billeder fra talrige rejser til Island.                

Født af ild og formet af is og vand. Sådan blev Jorden født, og i Island kan vi som ingen andre steder se, hvordan det hele blev til for millioner af år siden. Det koger, damper, sprutter og syder mange steder, og med mellemrum er der vulkanudbrud og jordskælv, der understreger de voldsomme naturkræfter. Island er et af jordens smukkeste lande med barske lavamarker og grønne lier og der, hvor Margot og Palle har fået de største natur- og kulturoplevelser, som de vil dele med os.   

                                                                                                            

Søndag den 11. januar 2015 kl. 14.00 – 16.00 i Magasinbygningen på Fæstningen i Korsør.

Besættelsen 1940-1945 i nuværende Slagelse Kommune.

Foredrag af Carsten Egø

Foredraget omhandler træk af besættelsen i hele den nuværende Slagelse Kommune. Mange ting var identiske for de tre købstæder og landsbyerne i kommunen, men der var også mange forskelle. Korsør var stedet, hvor tyskerne gik i land den 9. april 1940, og blev hele perioden præget af den vigtige strategiske beliggenhed med overfarten til Nyborg. Slagelse havde hele perioden en tysk garnison indkvarteret på kasernen, og havde en yderst aktiv leder af frihedsbevægelsen, der var engageret i modstandsarbejdet mange steder på Sjælland. I Skælskør var der bl.a. aktiviteter i forbindelse med en illegal alternativ sejlrute fra Fyn, der blev anvendt til at transportere folk, der helst ikke skulle afsløres ved den tyske kontrol på overfarten Nyborg-Korsør. Flere steder i den nuværende kommune blev der kastet våben ned, ligesom flere allierede flyvemaskiner blev skudt ned over området. Ligeledes var der flere sabotageaktioner mod forskellige mål og virksomheder, der var mistænkt for at arbejde for tyskerne. Alt dette – og meget mere – skal vi høre om i foredraget, der bliver ledsaget af billeder.

                                             

Tirsdag den 17. februar 2015 kl. 19.00.

Dansk politik 1814 – 1864.

Foredrag af Niels Henriksen,

der er tidligere direktør i Grænseforeningen. Niels Henriksen fortæller om tiden fra tabet af Norge i 1814 til tabet af Sønderjylland i 1864, hvor Danmark forvandledes fra regional stormagt til lilleputstat. Hvilken betydning fik det for vores nationale selvforståelse, og hvordan blev adskillelsen oplevet i Slesvig og Holsten?

Grænseforeningens medlemmer er inviteret.

 

Mandag den 23. marts 2015 kl. 18.00. 

Nordisk gæstebud og generalforsamling på Liselund, Slotsalléen 44, Slagelse.

Vi byder på en udsøgt 2-retters menu til 150 kr. (Ekskl. drikkevarer).

Køkkenet på Liselund er kendt for sin kreativitet og gode vine.

Bindende tilmelding senest den 9. marts 2015 til Steen Ludvigsen.

Mail: formand@norden-slagelse.dk eller tlf. 58 86 90 82.

Generalforsamling kl. 19.30 efter middagen. Dagsorden ifølge vedtægterne.

Der er ikke tilmelding til generalforsamlingen.

 

Søndag den 31. maj 2015

Forårsudflugt til Ven.

Turen arrangeres af lokalafdelingerne i Skåne, og programmet kommer til efteråret.

 

Vi yder økonomisk støtte

til fx foreninger og skoler, i forbindelse med rejser og besøg til og fra de nordiske lande.

Kontakt en af Slagelse Kommunes lokalafdelinger:

Slagelse Lokalafdeling: formand@norden-slagelse.dk eller tlf. 5886 9082

Korsør-Skælskør Lokalafdeling: Benny-Estrin@mail.dk eller tlf. 5835 0437

Årskontingent for 2015:

Personligt medlemskab             265 kr.

Husstandsmedlemskab             350 kr.

Pensionistmedlemskab             165 kr.

Pensionistparmedlemskab       205 kr.

Skolemedlem              200 kr. / 495 kr.